OCI I CULTURA

QUINS GUSTOS CULTURALS I LITERARIS TENEN ELS NOSTRES COMPANYS DE BATXILLERAT?Com alumnes de 4t. ESO que alguns volen aspirar al pròxim curs 2014 - 2015 al batxillerat, ens agradaria saber l’opinió dels nostres companys.
Ens agradaria saber també, quines són les diferències entre la ESO i el Batxillerat, les dificultats que es troben, quines són les assignatures obligatòries que més els hi agrada, els criteris dels professors i molt més…
Per saber alguns dels gustos dels alumnats, hem fet una enquesta, preguntant quins llibres obligatoris de la ESO, han agradat més.
Les preguntes formulades, eren aquestes:


  • Quin és el llibre que més t’ha agradat dels que has hagut de llegir?


  • Explica breument el que més t’ha agradat d’aquest llibre…


RESULTATS ENQUESTA:


A partir de les enquestes realitzades per els alumnes de Batxillerat del institut Ies Baix a Mar, els llibres escollits han sigut tots completament diferents.
A continuació posarem tres exemples:


1. AIGUA BRUTA:
Tracta d’un detectiu que no és detectiu, un lingüista que no fa de lingüista, un riu, com diria el cantautor, que ja no és un riu... A Aigua bruta res és el que sembla i tot fa pudor de socarrim. O de contaminació. En Camil, que tampoc es diu ben bé Camil, treballa recollint argot per a l'Acadèmia d'Estudis Catalans, però té un projecte secret: actualitzar el magne Diccionari etimològic del filòleg Joan Coromines. A cavall de la seva moto recorre els pobles mogut per la seva vocació, la caça del mot, fins que l'atzar el planta bruscament davant del misteri: un excursionista mort, un riu contaminat, un científic desaparegut, una empresa farmacèutica poc transparent... Al ritme d'una investigació involuntària però frenètica, Aigua bruta transporta el lector a través d'allò que els biòlegs anomenen ?el cicle de l'aigua': del Pirineu al delta del Llobregat, passant per aqüífers, fonts i abocaments. Un cicle ple de culpables, incloses grans empreses públiques de subministrament d'aigua, amb la intenció poc secreta de denunciar l'últim crit en matèria de contaminació ambiental: els residus medicinals.
2 . LA PELL FREDA:


Un antic lluitador de la independència d'Irlanda, desmotivat pels esdeveniments del món occidental, decideix esborrar la seva personalitat i fugir de la societat on viu. Accepta una oferta de treball d'oficial atmosfèric per un any en una illa perduda al mig de l'oceà Atlàntic, on no hi ha més que un far i està lluny de qualsevol ruta marítima.
En aquesta illa només hi ha un habitant, l'oficial de senyals Batís Caffó, que no fa cas ni ajuda l'irlandès, l'ignora tot i la informació que té de l'illa. Així que el protagonista ha de passar sol unes nits assetjat per l'atac d'uns éssers monstruosos en la seva cabana de fusta, que anomena granotots, o, posterioment, els "citauca".
Gràcies a la seva astúcia aconsegueix quedar-se al far amb Caffó i així poden resistir als atacs dels granotots. Descobreix com aquest té un d'aquells éssers, la femella Aneris, que no només té domesticat, sinó que també li serveix d'amant. Tot i que l'irlandès primer pensa que els granotots són dolents i volen matar sense motiu, després de conèixer Aneris la desitja i els veu amb sentiments. Però Caffó no s'ho vol creure.


3. OLIVER TWIST:
Oliver és un petit orfe que ha perdut a tots dos pares, d'els qui solament posseeix un mocador de seda que li va brodar la seva mare quan era bebè. Passa els seus primers anys en l'asil de la senyora Mann. Igual que la resta de nens en l'orfenat, Oliver sofreix contínuament de gana. Els nens decideixen llavors jugar a qui d'ells demanarà més menjar i Oliver resulta ser el triat. En el sopar d'aquesta nit, després de la seva ració normal, es dirigeix al director de l'orfenat i li demana més menjar. A causa d'aquest episodi és ratllat de problemàtic pel Sr. *Bumble, el bidell i el director, qui ho ofereix com a aprenent a qualsevol que ho vulgui contractar. Així, Oliver es converteix en aprenent de l'enterrador *Sowerberry; no obstant això, es baralla amb un empleat de l'enterrador i decideix escapar a Londres. Als afores de la ciutat, cansat i famolenc, coneix a Jack *Dawkins, qui li ofereix un lloc on allotjar-se a Londres. Ple d'innocència, Oliver es veu immers al món del *hampa londinenc i es troba enmig d'una banda de nois carteristes, dirigida pel malvat *Fagin. Londres és descrit com una successió de *laberínticas carrers i carrerons, patis pel que Oliver és arrossegat, i en els quals percep la pobresa, la brutícia o la delinqüència. En aquesta ciutat, coneix a una dona anomenada Nancy, qui es guanya la vida al carrer.

Motörhead és un grup de heavy metal britànic fundat el 1975 per el baixista, cantant i compositor, Lemmy Kilmister.
El grup va tenir un gran éxit a principis dels anys 80 amb varis singles en la llista de vendes britàniques. Els àlbums Overkill, Bomber, Ace of Spades y particularment No Sleep ‘til Hammersmith els van portar a la fama.
Les lletres de Motörhead parlan generalment sobre la guerra entre el bé i el mal, l a guerra, el abús de poder, el sexe, el abús de drogues i la vida en la carretera.
Els membres actuals són Lemmy Kilmister, Phil Campbell i Mikkey Dee, però per aquest grup han pasat alguns músics molt bons, com Larry Wallis, Eddie Clarke, Brian Robertson, Würzel, Lucas Fox Phil Taylor i Pete Gill.
Des del seu començament, s’han mantingut fins a l’actualitat, amb grans àlbums i cançons.

Es podria parlar molt més d’aquest excel·lent grup, però no em vull extendre més, nomès volia fer un tribut a aquest gran grup!

Pol Muntada


Sabeu que ?

 Khalid des de petit aquest fill d'un policia expressava la seva admiració per la música egípcia d'Umm Kalzum o el reggae de Bob Marley. Aprèn cant i ac.
ordió i debuta acord amb la tradició tocant en festes de circumcisió i casaments. Amb catorze anys Cheb Khaled va aprendre pel seu compte a tocar la guitara, el baix, l'acordió i l'harmònica. I va ser també amb 14 anys quan va gravar el seu primer àlbum: "Trigh Lycee". Als setze anys, Khaled deixa el col · legi i grava el seu primer EP: Trig el-lisi (El camí a l'institut), que fa apologia de fer campana.   
No hay comentarios:

Publicar un comentario